Фрида Кало, известната мексиканска художничка, остава в историята с непокорния си

...
Фрида Кало, известната мексиканска художничка, остава в историята с непокорния си
Коментари Харесай

Фрида Кало, за която животът е болка, страст и цветове

Фрида Кало, известната мексиканска художничка, остава в историята с непокорния си дух и ексцентричния си метод на живот. Съчетава по несравним метод натурализъм, символизъм и сюрреализъм, примесено с мексикански шовинизъм и фолклор. Остава в историята над 140 картини. От тях 55 са автопортрети.

Фрида Кало е родена на 6 юли 1907 г.  в Койоакан, по това време обособено предградие на Мексико сити. Баща й Гийермо Кало е фотограф, а майка й – Матилде Калдерон Гонсалес, е испанка, родена в Америка.  Фрида има три сестри – Матилде, Адриана и Кристина. Има и брат – Гийермо, само че за жалост, умира няколко дни след раждането си.

След години Кало разказва детството си като „ доста тъжно “. Причината са честите заболявания на двамата родители и не на последно място неналичието на обич. За майка си художничката споделя, че от една страна е „ общителна, дейна и умна “, а от друга – „ пресметлива, жестока и фанатично религиозна “.

Самата Кало също боледува. На 6-годишна възраст прекарва полиомиелит. В резултат десният й крайник остава по-слаб и по-къс. Почти през целия си живот носи няколко чифта чорапи на него, както и обичайните дълги мексикански поли, с цел да прикрива дефекта си.

Полиомиелитът обаче се отразява и на душeвността на известната художничка. Заради заболяването е изолирана от другите деца в продължение на няколко месеца, което я прави затворена. Тя стартира учебно заведение по-късно от връстниците си.

През младите си години Кало е съществено ангажирана с мексиканската просвета, политическия активизъм и проблемите на обществената правдивост. С 9 свои съученици образува групата „ Качучас “, която се бунтува срещу всичко консервативно. Създават редица пиеси, дискутират философии и съветски класици. След години доста от членовете й стават водещи фигури в интелектулания живот на Мексико. За да прикрие обстоятелството, че е по-възрастна, както и с цел да се разгласи за „ Дъщеря на революцията “, Кало стартира да споделя, че е родена на 7 юли 1910 година, годината на Мексиканската гражданска война.

Преломен миг – 17 септември 1925 година

На тази дата Кало попада в тежка злополука. Резултатът е раздробена бедрена кост, поврежда гръбнака си на три места, счупва две ребра, ключица, тазобедрените си кости и десния крайник на 11 места, изкълчва десния си крайник и лявото рамо. Нараняванията са съвсем смъртоносни. Възстановяването трае месеци – 1 месец в болница и 2 у дома.

През целия си живот Фрида Кало боледува. Именно това я кара да вземе четката в ръка и да се отдаде изкуството. През септември 1926 година рисува първия си автопортрет с маслени бои. Посвещава го на Алехандро Гомес Ариас.

Година по-късно тя съумява да се възвърне до степен,  която й разрешава още веднъж да се движи. Използва този миг, с цел да се движи в политическите и интелектуални среди.

Катастрофата слага края на кариерата на Кало като доктор. Нейният другар Андрес Енестроса декларира, че Кало „ живее умираща “. По време на възобновяване си стартира да мисли за кариера като медицински илюстратор, който би съчетал ползите ѝ в науката и изкуството. Тя изследва въпросите на идентичността и съществуването.

В ранните години на своето творчество художничката се въздейства от европейски художници, по-специално ренесансови майстори като Сандро Ботичели и Аньоло Бронзино.

Семейство

Със своя предстоящ брачен партньор - Диего Ривера, Кало се среща на празненство през юни 1928 година По това време той е прочут с обстоятелството, че е измежду най-успешните художници в Мексико и забележителна фигура в комунистическата партия.

Кало доста държи на мнението на Ривера за нейните картини. Той е впечатлен от нейните произведения, заявявайки, че демонстрират „ необикновена сила на изложение, точно обрисуване на персонажа и същинска тежест... Те имат фундаментална пластична почтеност и лична художествена персона... за мен бе явно, че това момиче е достоверна художничка “.

Независимо, че е с 20 години по-голям от нея и прочут в обществото като коцкар, двамата се женят на 21 август 1929 година кметството на Койоакан. Родителите на Кало се афишират срещу брака и го дефинират като брак сред „ слон и гълъб “, имайки поради физиката. Ривера е висок и пълен, а Кало – дребна и нежна.

Следва фактически плевел фамилен живот с безчет изневери от страна на Ривера, а Кало се впуска в безчет връзки както с мъже, по този начин и с дами. 

Има още...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР